Preskoči na glavno vsebino

KRAP S ČESNOM

Potrebujemo za pripravo po receptu: 
1 kg težkega krapa
 l limono sol po okusu
3-4 stroke česna
5-6 žlic raztopljenega masla ali margarine nekaj kosov kruha
4-6 žlic vinskega kisa
2-3 žlice drobno sesekljanega peteršilja sol poper svetlo rdečo papriko po okusu malo moke

Priprava po receptu: Ribo očistimo, operemo, pokapljamo z limoninim sokom, na nekaj mestih zarežemo (od glave proti repu), nasolimo in natremo s sesekljanim strokom česna. V ognjevarno posodo damo 2-3 žlice raztopljenega masla ali margarine, nanjo položimo pripravljeno ribo na trebuh in jo podpremo s koščki kruha. Preostali česen drobno sesekljamo, mu dodamo razredčeni vinski kis, drobno sesekljan peteršilj, sol, poper, svetlo rdečo papriko in malo moke ter vse skupaj dobro premešamo. Krapa, pripravljenega za peko, najprej prelijemo z raztopljenim in malo segretim maslom ali margarino, nato pa še s pripravljeno polivko in ga postavimo v ogreto pečico. Pečemo pri temperaturi 200-220 °C, dokler riba lepo ne zarumeni. Med pečenjern jo pogosto polivamo s sokom, v katerem se peče. Ko je krap pečen, ga položimo na podolgovat krožnik in ga prelijemo s sokom, v katerem se je pekel.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ocvrti jogurtovi žličniki

Sestavine: 2 jajci 1 navaden jogurt 1 pecilni prašek 10 žlic ostre moke sol po okusu olje Priprava: Vse sestavine zmešamo. Ko je olje segreto do primerne temperature za cvtje, naredimo z žličko majhne žličnike jih damo v olje in cvremo dokler niso zlato rumene barve. Ponudimo jih kot priloga jedem.

DIVJAČINSKA JUHA

Sestavine za pripravo po receptu:  Srnjakov, gamsov ali jelenov vrat (približno 0,5kg), 30dag jušne zelenjave, vejica luštreka, nekaj zrnc grobo tolčenega popra, sol, muškatni orešek, majaron, timijan, lovorov list, oopečena čebula in nekaj strokov česna. Priprava jedi po receptu: Divjačinski vrat speremo, razsekamo, zalijemo s približno 2 litroma hladne vode, ga prav počasi zaviramo in prav tako počasi kuhamo. Med kuhanjem dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Ko je juha kuhana, jo odcedimo in če vam ugaja, jo lahko popravite z žlico belega vina. V juho lahko zakuhate vse, kar prija vašemu okusu, ali pa ji dodate jušni vložek. Še najbolj pa se divjačinski juhi prilegajo jetrni žličniki ali cmoki ali pa mozgovi ali možganovi cmočki. kuhar:)

Istrski flancati (po istrsko kroštole)

Sestavine: 60 dag moke 1/2 dcl domačega oljčnega olja 3 jajci 10 dag sladkorja malo soli naribana limonina lupina 0,5 dcl žganja vanilij sladkor za posip in olje za cvtje Priprava: Jajci in sladkor dobro stepemo, dodamo olje, limonino lupino, žganje in sol, med mešanjem dodamo moko, da dobimo zmes, da jo lahko zvaljamo (kot za rezance). Testo razdelimo na več delov, tanko razvaljamo, razrežemo s kolescem na pravokotnike, po sredini razrežemo in potegnemo daljši konec čez sredino. Ocvremo jih v vročem olju, da porumenijo, nato jih posujemo z zmetim sladkorjem.