Preskoči na glavno vsebino

Mesna omaka

Sestavine
30 dkg mlete govedine
6 dkg prekajene slanine
30 dkg paradižnika (lahko iz pločevinke)
3 žlice oljčnega olja
1 čebula
2 korenčka
1 vejica zelene
poper, sol, lovorjev list, muškatni orešček, bazilika
1 dcl vina
1 dcl tople vode ali juhe
pest gob (lahko suhih ali vloženih)

Priprava:
Na oljčnem olju malo popražimo sesekljano čebulo, slanino, korenček in zeleno. Dodamo mleto meso, solimo, popramo, odišavimo z oreškom in lovorjevim listom ter še malo popražimo. Prilijemo vino in ko izpari, dodamo paradižnik, nasekljano baziliko ter paradižnikovo mezgo razmešano v 1 dcl tople vode ali juhe. Ko omaka zavre, dušimo pokrito na manjšem ognju približno eno uro, da se meso zmehča in omaka zgosti. Po potrebi med dušenjem prilivamo juho ali mleko. Proti koncu dušenja lahko dodamo narezane gobe (suhe prej namočimo).

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ocvrti jogurtovi žličniki

Sestavine: 2 jajci 1 navaden jogurt 1 pecilni prašek 10 žlic ostre moke sol po okusu olje Priprava: Vse sestavine zmešamo. Ko je olje segreto do primerne temperature za cvtje, naredimo z žličko majhne žličnike jih damo v olje in cvremo dokler niso zlato rumene barve. Ponudimo jih kot priloga jedem.

DIVJAČINSKA JUHA

Sestavine za pripravo po receptu:  Srnjakov, gamsov ali jelenov vrat (približno 0,5kg), 30dag jušne zelenjave, vejica luštreka, nekaj zrnc grobo tolčenega popra, sol, muškatni orešek, majaron, timijan, lovorov list, oopečena čebula in nekaj strokov česna. Priprava jedi po receptu: Divjačinski vrat speremo, razsekamo, zalijemo s približno 2 litroma hladne vode, ga prav počasi zaviramo in prav tako počasi kuhamo. Med kuhanjem dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Ko je juha kuhana, jo odcedimo in če vam ugaja, jo lahko popravite z žlico belega vina. V juho lahko zakuhate vse, kar prija vašemu okusu, ali pa ji dodate jušni vložek. Še najbolj pa se divjačinski juhi prilegajo jetrni žličniki ali cmoki ali pa mozgovi ali možganovi cmočki. kuhar:)

Istrski flancati (po istrsko kroštole)

Sestavine: 60 dag moke 1/2 dcl domačega oljčnega olja 3 jajci 10 dag sladkorja malo soli naribana limonina lupina 0,5 dcl žganja vanilij sladkor za posip in olje za cvtje Priprava: Jajci in sladkor dobro stepemo, dodamo olje, limonino lupino, žganje in sol, med mešanjem dodamo moko, da dobimo zmes, da jo lahko zvaljamo (kot za rezance). Testo razdelimo na več delov, tanko razvaljamo, razrežemo s kolescem na pravokotnike, po sredini razrežemo in potegnemo daljši konec čez sredino. Ocvremo jih v vročem olju, da porumenijo, nato jih posujemo z zmetim sladkorjem.