Preskoči na glavno vsebino

Krofi

Sestavine:
35 dkg moke
8 dkg stopljenega masla
4 rumenjaki
4 dkg sladkorja
3,5 dcl mlačnega mleka
1 kvas
marelična marmelada
in olje za cvrtje

Priprava:
Penasto stepemo rumenjake in dodamo stopljeno maslo. 2 jedilni žlici sladkorja raztopimo v 2 žlicah mlačnega mleka, dodamo kvas, 10 dkg moke in dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo počivati pol ure. Dodamo še preostalo moko, sol, sladkor in mleko. Testo dobro pregnetomo, pokrijemo s prtičem in ga pustimo na toplem, da vzhaja pol ure. Nato testo razvaljamo na 5 mm debelo, ga razrežemo na cca 5 cm široke trakove, en trak namažemo z marelično marmelado in ga pokrijemo z drugim trakom. S kozarcem izrežemo kroge, jih premažemo s stopljenim maslom in jih pustimo še pol ure, da vzhajajo.
V kozico vlijemo za 2 prsta visoko olja, ga segrejemo na cca 160 st. in ocvremo krofe najprej na eni strani, jih obrnemo in jih ocvremo še na drugi strani. Ko se krofi malo ohladijo jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ocvrti jogurtovi žličniki

Sestavine: 2 jajci 1 navaden jogurt 1 pecilni prašek 10 žlic ostre moke sol po okusu olje Priprava: Vse sestavine zmešamo. Ko je olje segreto do primerne temperature za cvtje, naredimo z žličko majhne žličnike jih damo v olje in cvremo dokler niso zlato rumene barve. Ponudimo jih kot priloga jedem.

DIVJAČINSKA JUHA

Sestavine za pripravo po receptu:  Srnjakov, gamsov ali jelenov vrat (približno 0,5kg), 30dag jušne zelenjave, vejica luštreka, nekaj zrnc grobo tolčenega popra, sol, muškatni orešek, majaron, timijan, lovorov list, oopečena čebula in nekaj strokov česna. Priprava jedi po receptu: Divjačinski vrat speremo, razsekamo, zalijemo s približno 2 litroma hladne vode, ga prav počasi zaviramo in prav tako počasi kuhamo. Med kuhanjem dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Ko je juha kuhana, jo odcedimo in če vam ugaja, jo lahko popravite z žlico belega vina. V juho lahko zakuhate vse, kar prija vašemu okusu, ali pa ji dodate jušni vložek. Še najbolj pa se divjačinski juhi prilegajo jetrni žličniki ali cmoki ali pa mozgovi ali možganovi cmočki. kuhar:)

Istrski flancati (po istrsko kroštole)

Sestavine: 60 dag moke 1/2 dcl domačega oljčnega olja 3 jajci 10 dag sladkorja malo soli naribana limonina lupina 0,5 dcl žganja vanilij sladkor za posip in olje za cvtje Priprava: Jajci in sladkor dobro stepemo, dodamo olje, limonino lupino, žganje in sol, med mešanjem dodamo moko, da dobimo zmes, da jo lahko zvaljamo (kot za rezance). Testo razdelimo na več delov, tanko razvaljamo, razrežemo s kolescem na pravokotnike, po sredini razrežemo in potegnemo daljši konec čez sredino. Ocvremo jih v vročem olju, da porumenijo, nato jih posujemo z zmetim sladkorjem.