Preskoči na glavno vsebino

Orehova potica

Sestavine:
1/2 kg mehke moke
2,5 dkg kvasa
8 dkg masla ali margarine
8 dkg sladkorja
3 rumenjake
2 dcl mleka
ščep soli
1 žlička ruma
limonina lupina
1 jajce za premaz
mleti sladkor za potresanje

za nadev:
1/2 kg mletih orehov
1,5 dcl mleka
cimet, limonina lupina
2,5 žlici ruma
15 dkg sladkorja
3 beljaki
4 dkg masla

Priprava:
Kvas zdrobimo v posodo, dodamo malo moke, malo sladkorja in malo mlačnega mleka. Po cca 10 minutah bo kvasec narasel za enkratno količino. Zamesimo testo, pri tem pazimo, da so vse sestavine segrete. Mesimo toliko časa, da postane testo na površini gladko v notranjosti pa elastično in odstopa od posode in kuhalnice. Testo pustimo vzhajati toliko časa, da pridobi še enkrat na količini. Testo razvaljamo, nadev namažemo po vsem testu in trdo zvijemo. Pustimo, da še enkrat vzhaja v modelu, premažemo z stepenim jajcem in jo pečemo pri 180 do 200 stopinjah. Pečeno potico pustimo malo v modelu, potem pa jo stresemo na prtič, posujemo z mletim sladkorjem in razrežemo šele hladno.
Nadev:
Zavremo mleko s polovico sladkorja in z njim poparimo mlete orehe. Pustimo, da se masa ohladi, dodamo cimet, rum, naribano limonino lupinico, dodamo maslo in vse skupaj rahlo umešamo. Posebej stepemo beljake v trd sneg jim dodamo preostali sladkor in narahlo vmešamo v maso. Če je masa preredka, ko je namažemo po testu jo potresemo z zmletimi orehi ali piškotnimi drobtinami.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ocvrti jogurtovi žličniki

Sestavine: 2 jajci 1 navaden jogurt 1 pecilni prašek 10 žlic ostre moke sol po okusu olje Priprava: Vse sestavine zmešamo. Ko je olje segreto do primerne temperature za cvtje, naredimo z žličko majhne žličnike jih damo v olje in cvremo dokler niso zlato rumene barve. Ponudimo jih kot priloga jedem.

DIVJAČINSKA JUHA

Sestavine za pripravo po receptu:  Srnjakov, gamsov ali jelenov vrat (približno 0,5kg), 30dag jušne zelenjave, vejica luštreka, nekaj zrnc grobo tolčenega popra, sol, muškatni orešek, majaron, timijan, lovorov list, oopečena čebula in nekaj strokov česna. Priprava jedi po receptu: Divjačinski vrat speremo, razsekamo, zalijemo s približno 2 litroma hladne vode, ga prav počasi zaviramo in prav tako počasi kuhamo. Med kuhanjem dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Ko je juha kuhana, jo odcedimo in če vam ugaja, jo lahko popravite z žlico belega vina. V juho lahko zakuhate vse, kar prija vašemu okusu, ali pa ji dodate jušni vložek. Še najbolj pa se divjačinski juhi prilegajo jetrni žličniki ali cmoki ali pa mozgovi ali možganovi cmočki. kuhar:)

Istrski flancati (po istrsko kroštole)

Sestavine: 60 dag moke 1/2 dcl domačega oljčnega olja 3 jajci 10 dag sladkorja malo soli naribana limonina lupina 0,5 dcl žganja vanilij sladkor za posip in olje za cvtje Priprava: Jajci in sladkor dobro stepemo, dodamo olje, limonino lupino, žganje in sol, med mešanjem dodamo moko, da dobimo zmes, da jo lahko zvaljamo (kot za rezance). Testo razdelimo na več delov, tanko razvaljamo, razrežemo s kolescem na pravokotnike, po sredini razrežemo in potegnemo daljši konec čez sredino. Ocvremo jih v vročem olju, da porumenijo, nato jih posujemo z zmetim sladkorjem.