Preskoči na glavno vsebino

Špageti z morskimi sadeži

Sestavine:
20 dkg špaget
8 kozic ali škampov brez glav
1 velik ligenj
10 dkg školjk
3 žlice belega vina
3 stroke česna
oljčno olje
parmezan
žafran, peteršilj, pekoča paprika
poper, sol
1 zrel paradižnik (ali 3 žlice mezge)

Priprava:
V večji ponvi prepražimo na oljčnem olju kozice in na kolobarčke narezan ligenj. Dodamo belo vino in žafran. Preložimo na krožnik, ostanek v ponvi pa zalijemo z vodo. Dodamo paradižnikovo mezgo (ali sesekljan paradižnik) in špagete. Dodamo še ostale začimbe, posolimo in popopramo. Po petih minutah dodamo školjke, popražene kozice in kolobarčke lignja in dobro premešamo. Sproti dodajamo vodo, tako, da se ustvarja gosta omaka. Na koncu potresemo še sesekljan peteršilj. Špagete ne smemo razkuhati, ostati morajo trdni. Postrežemo na toplih krožnikih.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ocvrti jogurtovi žličniki

Sestavine: 2 jajci 1 navaden jogurt 1 pecilni prašek 10 žlic ostre moke sol po okusu olje Priprava: Vse sestavine zmešamo. Ko je olje segreto do primerne temperature za cvtje, naredimo z žličko majhne žličnike jih damo v olje in cvremo dokler niso zlato rumene barve. Ponudimo jih kot priloga jedem.

DIVJAČINSKA JUHA

Sestavine za pripravo po receptu:  Srnjakov, gamsov ali jelenov vrat (približno 0,5kg), 30dag jušne zelenjave, vejica luštreka, nekaj zrnc grobo tolčenega popra, sol, muškatni orešek, majaron, timijan, lovorov list, oopečena čebula in nekaj strokov česna. Priprava jedi po receptu: Divjačinski vrat speremo, razsekamo, zalijemo s približno 2 litroma hladne vode, ga prav počasi zaviramo in prav tako počasi kuhamo. Med kuhanjem dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Ko je juha kuhana, jo odcedimo in če vam ugaja, jo lahko popravite z žlico belega vina. V juho lahko zakuhate vse, kar prija vašemu okusu, ali pa ji dodate jušni vložek. Še najbolj pa se divjačinski juhi prilegajo jetrni žličniki ali cmoki ali pa mozgovi ali možganovi cmočki. kuhar:)

Istrski flancati (po istrsko kroštole)

Sestavine: 60 dag moke 1/2 dcl domačega oljčnega olja 3 jajci 10 dag sladkorja malo soli naribana limonina lupina 0,5 dcl žganja vanilij sladkor za posip in olje za cvtje Priprava: Jajci in sladkor dobro stepemo, dodamo olje, limonino lupino, žganje in sol, med mešanjem dodamo moko, da dobimo zmes, da jo lahko zvaljamo (kot za rezance). Testo razdelimo na več delov, tanko razvaljamo, razrežemo s kolescem na pravokotnike, po sredini razrežemo in potegnemo daljši konec čez sredino. Ocvremo jih v vročem olju, da porumenijo, nato jih posujemo z zmetim sladkorjem.