Preskoči na glavno vsebino

JUHA IZ TELEČJIH KOSTI

(kostna juha)
Sestavine za pripravo po receptu: 0,5 kg kosti,
30 dag jušne zetenjave,
košček čehule,
malce česna,
sol lovorov list.

Priprava po receptu:
Najprej telečje kosti razsekamo in jih poparimo z vrelo vodo; premešamo, odcedimo in pristaavimo kuhat v mrzlo vodo.
Operemo in ostrgamo jušno zelenjavo in jo med kuhanjem juhe dodamo v lonec ter tudi lovorov list, nekaj zrn popra, rnalo muškatnega orcška in na plošči opečeno rezino čebule. Čebule ni treba olupiti, ker da čebula juhi lepo rumcno barvo. V sezoni dodamo juhi tudi nekaj grahovih luščin, koščen zelja, košček ohrovta, košček zclene paprikc, paradižnik in podobno. Juha naj vre počasi uro in pol do dve uri.

Čas kuhanja lahko tudi skrajšamo, če kuhamo v ekonom loncu, vendar je ta juha kaj rada motna. Kuhano telečjo oziroma kostno juho uporabimo za zalivanje raznih drugih juh, če pa jo zboljšamo z jušno kocko, nam lahko nadomesti govejo juho. Kadar tako juho kuhamo za bolnika ali za otroke ji med kuhanjem dodamo samo jušno zelenjavo ostre začimbe lahko opustimo, vanjo pa zakuhamo riž, zdrob ali ovsene kosmiče.

Nekaterim ustreza, da kosti, preden jih dajo kuhat, le operejo in jih nato na maščobi v pečici nekoliko opečejo. Drugi pa s kostmi vred pražijo tudi zelenjavo.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ocvrti jogurtovi žličniki

Sestavine: 2 jajci 1 navaden jogurt 1 pecilni prašek 10 žlic ostre moke sol po okusu olje Priprava: Vse sestavine zmešamo. Ko je olje segreto do primerne temperature za cvtje, naredimo z žličko majhne žličnike jih damo v olje in cvremo dokler niso zlato rumene barve. Ponudimo jih kot priloga jedem.

DIVJAČINSKA JUHA

Sestavine za pripravo po receptu:  Srnjakov, gamsov ali jelenov vrat (približno 0,5kg), 30dag jušne zelenjave, vejica luštreka, nekaj zrnc grobo tolčenega popra, sol, muškatni orešek, majaron, timijan, lovorov list, oopečena čebula in nekaj strokov česna. Priprava jedi po receptu: Divjačinski vrat speremo, razsekamo, zalijemo s približno 2 litroma hladne vode, ga prav počasi zaviramo in prav tako počasi kuhamo. Med kuhanjem dodamo jušno zelenjavo in začimbe. Ko je juha kuhana, jo odcedimo in če vam ugaja, jo lahko popravite z žlico belega vina. V juho lahko zakuhate vse, kar prija vašemu okusu, ali pa ji dodate jušni vložek. Še najbolj pa se divjačinski juhi prilegajo jetrni žličniki ali cmoki ali pa mozgovi ali možganovi cmočki. kuhar:)

Istrski flancati (po istrsko kroštole)

Sestavine: 60 dag moke 1/2 dcl domačega oljčnega olja 3 jajci 10 dag sladkorja malo soli naribana limonina lupina 0,5 dcl žganja vanilij sladkor za posip in olje za cvtje Priprava: Jajci in sladkor dobro stepemo, dodamo olje, limonino lupino, žganje in sol, med mešanjem dodamo moko, da dobimo zmes, da jo lahko zvaljamo (kot za rezance). Testo razdelimo na več delov, tanko razvaljamo, razrežemo s kolescem na pravokotnike, po sredini razrežemo in potegnemo daljši konec čez sredino. Ocvremo jih v vročem olju, da porumenijo, nato jih posujemo z zmetim sladkorjem.